Systemair ile okullarda optimum iç hava kalitesi

“Günümüzde yapılan araştırma ve değerlendirmeler, sınıflardaki hava kalitesinin akademik başarıda önemli bir etken olduğunu gösteriyor. Sınıfların sıcaklık ve CO2 seviyelerinin pencerelerin açılması ve kapatılması ile kontrol edildiği dönemler ise artık geride kalıyor. Binaların iç hava kalitesini sağlayabilmek için mekanik ve kontrollü iklimlendirme sistemlerinin kullanılması gerekiyor. İklimlendirme sektörünün global öncüsü Systemair, modern teknolojiye sahip ürünleri ve çözümleriyle okulların gereksinimlerini karşılayan en uygun iç mekân iklimini oluşturuyor. Herkes için taze hava misyonunu üstlenen şirket, sürekli ve kontrollü iç hava kalitesi sağlayarak öğrencilerin akademik başarı gösterebileceği uygun mekânlar sağlıyor.”

Okul tesislerinin yeniden yapılandırılması ve inşa edilmesine ilişkin planlamalarda iç hava kalitesi önemli bir belirleyici olarak dikkat çekiyor. Okullardaki iç hava kalitesinin yetersiz olması, öğrencilerin çalışma performansını etkileyip verimliliklerinin düşmesine ve baş ağrısı gibi çeşitli sağlık problemlerine yol açabiliyor. Okul ortamı, günün belli saatlerinde insan popülasyonunun ciddi olarak arttığı kamu binalarının başında geldiğinden eğitim ve öğretim faaliyetlerinin en verimli şekilde devam edebilmesi için taze hava olmazsa olmaz… Özellikle doğal havalandırma yapılamayan sınıflarda mutlaka mekanik havalandırma yapılması gerekiyor. Çünkü teneffüste sınıflar havalandırılsa bile ilk 20 dakikadan itibaren CO2 oranı kritik seviyenin üstüne çıkıyor. Systemair imzalı iklimlendirme teknolojileri, okullardaki sınıfları taze hava ile besleyerek mekanların iklimini iyileştiriyor ve optimum iç hava kalitesi sağlıyor. İç Hava Kalitesi (IAQ) parametrelerini esas alan şirket, okullarda uygun hava koşullarını yaratıyor.

Sınıflardaki taze hava, akademik başarıyı ve sağlığı etkiliyor

Kreş ve okulların havalandırma sistemlerinin sınıflarda sağlık sorunlarına yol açmayacak koşullara sahip olması ve öğrencilerin fiziksel ve zihinsel performansını artırmaya katkıda bulunmak büyük önem arz ediyor. Hatta taze hava verilen sınıflarda okuyan öğrencilerin performanslarının arttığı bilimsel deneylerle ispatlı… Üstelik taze hava verilen sınıf içerisindeki CO2 oranını düşürülmesi özellikle kış aylarında Covid-19 ve diğer gribal enfeksiyonların yayılımını da azaltıyor. Sınıfların ortalama 30 kişilik kapasiteye sahip olduğu düşünüldüğünde mekânın havasında 1.000 ppm’nin altında bir CO2 seviyesini garanti etmek için kişi başına 30 m³/saat’lik bir taze hava debisi gerekiyor. Bu, 900 m³/h’lik bir taze hava debisine karşılık geliyor ve böylece dört ila beş kat hava değişimine ulaşılabiliyor. Systemair’in okullara yönelik iklimlendirme sistemleri ise bu hava hacmini cereyansız olarak sınıflara getirerek ısıtma ve soğutma işlevlerini sağlıyor. Teknolojisi ile farklı değişkenlere bağlı olarak sınıflarda meydana gelen büyük sıcaklık dalgalanmalarını ve sınıfa eşit yayılmayan sıcaklık seviyesini optimum bir dengeye getiren şirket, mekanik iklimlendirme uygulamalarıyla enerji verimli çözümler sunuyor. Avrupa’nın birçok ülkesinde sınıf havalandırması zorunlu hale getirildiğinden Systemair; Slovenya, Çek Cumhuriyeti ve Kanada’daki fabrikalarında sınıf havalandırmasına yönelik cihazlar üretiyor.

Isı kayıplarını ortadan kaldıran teknolojiler

Doğal havalandırma yapıldığında sınıfa giren kontrolsüz hava yüzünden özellikle okulların açık olduğu kış aylarında ciddi enerji kayıpları yaşanıyor ve öğrenciler dış ortam sesine maruz kalıyor. Bu noktada devreye giren Systemair teknolojileri, mekanik havalandırmayla filtre edilmiş taze hava sağlıyor ve içerisindeki yüksek verimli ısı eşanjörleri sayesinde enerji kayıpları minimumda tutuluyor. Systemair ısı geri kazanım sistemi ile donatılmış enerji verimli klima santralleri ile ısı kayıplarını neredeyse sıfıra indiriyor. Şirketin yeni nesil üniteleri, sıcak yaz aylarından soğuk kış günlerine kadar tüm zamanlarda konforlu bir iklimlendirme sağlıyor. Kontrollü mekanik iklimlendirme çözümleri sayesinde iç hava kalitesini sağlarken yüksek verimlilik sunan Systemair, farklı normatif gereksinimlere de cevap veriyor. Hava geçirgenliğinin olmadığı yeni nesil yalıtımlı okul binalarında farklı yaş gruplarındaki öğrencilerin taze hava alabilmesi için gerekli iç ortam koşullarını yaratıyor. Farklı büyüklükteki ve kapasitedeki okullar için soğutma sistemlerinden talep kontrollü iklimlendirme sistemlerine kadar geniş bir ürün gamı sunan Systemair, üretken çalışma alanları için düşük gürültü seviyelerinin sağlanmasına da ürün ve hizmetleriyle yardımcı oluyor.

Systemair ve Systemair Türkiye Hakkında:

Gerald Engström tarafından 1974 yılında İsveç’te kurulan global iklimlendirme devi Systemair, dünya çapında başta klima santralleri olmak üzere fanlar, hava dağıtım ekipmanları, hava perdeleri ve soğutma ürünleri alanında üretim yapıyor. Systemair; Avrupa, Kuzey ve Güney Amerika, Orta Doğu, Asya ve Güney Afrika olmak üzere toplam 54 ülkede faaliyet gösteriyor, 29 fabrikasında üretim yapıyor ve toplam 6 bin 500 kişiye istihdam sağlıyor. Global iklimlendirme devi Systemair, ismini faaliyet alanı olan Havalandırma, Soğutma ve Klima kelimelerinden alan Türk firma HSK’nın yüzde 90 hissesini 2012 yılında satın aldı. Fabrikalar, alışveriş merkezleri, havalimanları, şehir hastaneleri, endüstriyel tesisler gibi dev projelerin iklimlendirmesini sağlayan Systemair Türkiye’nin ürün gamında; klima santralleri, fanlar, hava dağıtım ekipmanları, hava perdeleri ve soğutma ürünleri yer alıyor. Systemair’ın, Dilovası Makine İhtisas Organize Sanayi Bölgesi’nde 2018 yılında yaklaşık 28 bin metrekare alan üzerinde kurduğu fabrikası, Türkiye’nin “Enerji ve Çevre Dostu Tasarımda Liderlik” anlamına gelen LEED Gold Sertifikası’na sahip ilk klima santrali fabrikası unvanına sahip. Temel misyonu “mekânların iç hava kalitesini artırıp insanlara temiz hava sağlamak” olan Systemair Türkiye, bu hizmeti sunduğu tüm cihazlarını Dilovası’ndaki fabrikasında üretiyor. Türkiye’de klima santralleri sektöründe yaklaşık son 10 yıldır pazar lideri olan Systemair, yeni fabrikasıyla yılda 4 bin 500 adet klima santrali üretebilecek kapasiteye sahip. Otomasyonlu klima santralleri alanında da Türkiye pazar lideri olan Systemair, Türkiye’de bu hizmeti fabrika çıkışı olarak sağlayabilen sayılı firmalardan biri. 25’ten fazla ülkeye ihracat gerçekleştiren Systemair Türkiye, aynı zamanda şirketin global arenada 9 teknik merkezinden biri olarak yeniliklere öncülük ediyor. Systemair, son olarak Avrupa’nın en son teknolojiye sahip Veri Merkezi Test Laboratuvarı 365 Performance Center’ı Türkiye’de açtı. Systemair’ın Dilovası’ndaki fabrikası içinde hayata geçirdiği bu merkez, Avrupa’nın en yüksek kapasiteli veri merkezi test laboratuvarı konumunda.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir