2. El Araç Alırken Garanti Kapsamından Faydalanabiliyor Musunuz?

“1 Eylül 2020 tarihi itibariyle yürürlüğe giren İkinci El Motorlu Kara Taşıtlarının Ticareti Hakkında Yönetmelikle, ikinci el otomobil alım satımlarında ekspertiz raporu ve garanti zorunlu oldu. Ancak alıcıların aklını karıştıran en önemli konulardan biri hangi hususlar garanti kapsamında yer alıyor hangileri yer almıyor? Ekspertizde garanti kapsamıyla ilgili alıcıların kafasında soru işareti oluşturan tüm merak edilenleri TÜV SÜD D-Expert son blog yazısında sizler için derledi.”

Aracı Satan Firma Garanti Vermek Zorunda

Hazırlanacak ekspertiz raporunda aracın özellikleri, arıza-hasar durumu ve km bilgilerine yer veriliyor. Boya, kaza, göçük, dolu hasarı şanzıman, motor, fren sistemini kapsayan ve aracın mevcut durumunu kapsayan tüm detaylar raporda yer alıyor. Garanti ile birlikte aracı alan kişi veya kişiler araçta ortaya çıkabilecek sorunlarda artık muhatap bulma güveni sayesinde ticaretlerini güven içinde tamamlayabiliyor.

Motor, Vites Kutusu, Tork Konvertörü, Diferansiyel ve Elektrikli Bileşen Grubu Garanti Kapsamında

İkinci el otomobilin motor, vites kutusu, tork konvertörü, diferansiyel ve elektrik bileşen grubu garanti kapsamında bulunuyor. Bu garanti kapsamı, aracın satış tarihinden itibaren 3 ay veya 5.000 kilometre (hangisi önce dolarsa), yetki belgesiyle araç satışı yapan firmaların teminatı altında. Sekiz yaş veya yüz altmış bin kilometrenin üzerindeki araçlarda ise bu garanti kapsamında yer almıyor.

Bildiği Halde Hasarlı Araç Alana Garanti Yok

Ekspertiz raporunda belirtilen arıza ve hasarı bildiği halde mevcut aracı alan kişiler garanti kapsamından faydalanamıyor. Bununla birlikte satış sırasında alıcı tarafından bilinen, firma tarafından belgelendirilen arıza ve hasarlar da garanti kapsamı dışında tutuluyor.

8 Yaş Üstüne Garanti Yok

8 yaşın veya 160 bin kilometrenin üzerindeki ikinci el araba satışları rapor zorunluluğundan muaf tutuluyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir